Wat is het Sint Maartenfeest ?

publicatiedatum: za 11 november 2017

Het is deze vrijdag de 11e van de 11e. En dat niet alleen het begin van het carnavalsseizoen, het is ook Sint-Maarten. Een feestdag waarbij kinderen met een lampion aan de deur komen om liedjes te zingen en vervolgens snoep of fruit krijgen. Maar wat is dat feest eigenlijk? En heeft het feest iets met het het eiland Sint Maarten, waar laatst zo'n ramp plaatshad, te maken?

 

Het eiland genoemd Sint Maarten

Het eiland (voor de helft onderdeel van Nederland dus) dankt haar naam aan de dag waarop Columbus het eiland voor het eerst gezien heeft: 11 november in 1493, toevallig de naamdag van de heilige Sint Martinus van Tours (Sint-Maarten). Hoogstwaarschijnlijk heeft Columbus nooit voet op het eiland gezet, maar voer hij er alleen maar langs. Wel heeft hij het eiland gezien en aangemerkt als ‘Spaans bezit’.

 

(Overigens is die Sint Maarten ook de "schutspatroon" van Utrecht)

 

Het Feest

Sint-Maarten wordt gevierd in Nederland, België, Noord-Frankrijk, Hongarije, sommige Duitstalige gebieden en Sint-Maarten. In Nederland verschilt het per regio hoe uitbundig Sint Maarten gevierd wordt. Het feest leeft vooral in kleine dorpen en wordt vooral gevierd in en rondom de provincie Utrecht, het oosten en het zuiden van het land. De laatste jaren gaan de kinderen in de provincie Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Holland ook steeds vaker de straat op. In Amsterdam werd het lange tijd niet gevierd, maar is Sint-Maarten de laatste jaren erg populair.

 

Wie was Sint-Maarten eigenlijk?
Tijdens Sint-Maarten vieren dat Sint-Maarten, een bisschop van Tours, gedoopt is. Zijn echte naam is Maarten van Tours. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en was een populaire heilige in de middeleeuwen. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort in Frankrijk een bedelaar, die hij ter plekke de helft van zijn mantel gaf. Meer dan de helft kon hij niet geven: slechts de helft van de mantel was namelijk van Martinus zelf, de andere helft was van Rome. Ook zou hij diverse wonderen hebben verricht en mensen hebben genezen van hun ziekte.

 

Waarom 11 november?
Martinus van Tours werd ongeveer 80 jaar, stokoud voor die tijd.

Op 11 november werd hij begraven in Tours, Frankrijk.

 

Hoe vieren we het feest?
Het verschilt een beetje per regio hoe Sint-Maarten gevierd wordt. Lang geleden was 11 november de dag waarop de oogst werd binnengehaald en het vee op stal ging. Er werden dankoffers uitgebracht en men brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen. Waarschijnlijk komt hier de traditie van de lampionnenoptocht vandaan.

 

Volgens www.Feestdagen.nl zijn de tradities per regio anders. In de ene regio zou men Sint-Maarten vieren met optochten en in de andere regio zou Sint-Maarten gevierd worden met vreugdevuren. Wel zien we overal de lampionnenoptocht terug. Kinderen lopen langs de deuren met hun zelfgemaakte lampionnen, ze bellen aan, zingen een liedje en krijgen vervolgens snoep of fruit.

 

Bronnen feestdagen.nl en wikipedia