Start Suikerfeest

publicatiedatum: ma 26 juni 2017

Vandaag begint, voor veel islamieten, het Suikerfeest. In Islamitische traditie een feest als afsluiting van de vastenperiode (Ramadan). Nou kreeg ik, hoewel ik toch niet echt arm was, van mijn vorige (Marokkaanse) buurman soms heerlijke zoete lekkernijen op deze feestdag, maar echt het fijne achter dit religieuze festijn wist ik (als ongelovige) niet. Voor de, onwetende, nieuwsgierigen onder u, hieronder een beknopte toelichting. (kb)

 

 Het Suikerfeest is een islamitisch feest waarmee het einde van de ramadan (vasten) wordt gevierd. Het offerfeest of slachtfeest vindt ruim twee maanden na de ramadan plaats.

 

De ramadan

Tijdens de ramadan vasten moslims één maand om tot inkeer te komen. Het is een manier om hun ziel te zuiveren, om zelfdiscipline te ontwikkelen en om zich solidair te voelen met de armen. Het is ook een van de vijf zuilen van de islam, net als de geloofsbelijdenis en de rituele gebeden.

 

Vasten

Mensen van wie de gezondheid in gevaar komt als ze niet eten, hoeven niet mee te doen aan de ramadan. Daarbij kun je denken aan zieke mensen, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Alle anderen vasten overdag en eten alleen voor zonsopgang en na zonsondergang.

 

Het Suikerfeest

Na de ramadan vieren moslims het Suikerfeest. Dit is een uitbundig feest met veel zoete lekkernijen, zoals Turks fruit. Moslims vieren het Suikerfeest samen met hun hele familie. Ze geven elkaar cadeaus en het is ook gebruikelijk om de armen iets te geven. ‘Zoet eten, zoet praten’ is het motto van het feest.

Moslims vieren het Suikerfeest drie dagen lang. In Nederland kun je er bij de meeste werkgevers en scholen één dag vrij voor vragen.

 

 

 

Wanneer Suikerfeest?

Het Suikerfeest valt elk jaar op een andere datum. Dat komt doordat moslims de islamitische kalender hebben. Dit is een heel andere kalender dan de kalender die we in Nederland gewend zijn.

De verschillen hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Daarbij zijn er ook verschillen tussen de tradities van verschillende landen en bevolkingsgroepen. Daardoor is het moeilijk te voorspellen wanneer het Suikerfeest precies begint.

 

Bron: docukit Noordhof