Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Ansichten uit Woerden

za 21 april 2012 t/m zo 1 juli 2012

De tentoonstelling Ansichten uit Woerden toont hoe de stad er sinds ongeveer 1900 uitgezien heeft. We zien het straatbeeld van toen én de vele veranderingen die sindsdien hebben plaatsgehad. Zichtbaar is hoe langzaamaan de moderne tijd in Woerden gestalte kreeg. En niet alleen Woerden komt aan bod, maar ook van de kernen Zegveld, Kamerik, Kanis, Nieuwerbrug en Harmelen zijn kaarten aanwezig. Het is een tentoonstelling die enerzijds nostalgische herinneringen en herkenning zal oproepen en anderzijds, vooral voor jongeren, verbazing om wat je nooit geweten hebt over je eigen omgeving.
 
De verzamelaars
Twee verzamelaars, Peter de Jeu en Gert Grundmann, hebben uit hun omvangrijke collecties zo’n 300 ansichtkaarten geput om deze tentoonstelling samen te stellen. Gedreven als zij zijn, hebben zij grote kennis van ansichtkaarten en van de Woerdense geschiedenis. De kaarten zijn dan ook van interessante wetenswaardigheden voorzien.
 
Thema’s
De tentoonstelling is thematisch ingedeeld. Natuurlijk zijn de straten en gebouwen in het centrum van Woerden te zien, zoals de Oostdam en de Westdam met hun statige bebouwing, de Rijn vóór de demping en de Rijnstraat erna, de Voorstraat, het Klooster, enzovoorts. Ook komen onderwerpen op de kaarten voor als de feestelijke herdenking van de – voor Woerden smadelijk verlopen – bevrijding van de Fransen in 1813, en de inkwartiering van soldaten tijdens de oorlog van 1914-1918. Daarnaast zien we onderwerpen die we nu niet meer zo gauw op een ansichtkaart zouden zetten. Zo was het tientallen jaren lang gebruikelijk om ansichtkaarten te maken van scholen, ziekenhuizen, nieuwe flats (de eerste hoogbouw in de jaren vijftig!) en het zwembad. Ook het station kunnen we volgen in de verschillende fasen van zijn bestaan. Het was ook niet ongewoon dat bedrijven en winkels reclamekaarten uitgaven en ook industrieën komen op de kaarten voor. Een aparte categorie vormen de kaarten van herberg de Dubbele Sleutel, het door Jan Wils ontworpen, bijzondere gebouw. Er waren overigens vele kaartuitgevers in Woerden, waarvan boekhandel Kraaijenbrink met afstand de belangrijkste was. Daarnaast waren er onder meer Zuiderduijn en M. van de Vring. In de tentoonstelling zijn kaarten aanwezig van deze en andere uitgevers. Er komen dus vele onderwerpen aan bod, te veel om hier op te noemen.
 
Mensen en verkeer
De kaarten geven het straatbeeld weer met alle bedrijvigheid en drukte van bijvoorbeeld kleivletters, winkeliers, arbeiders en kinderen. Ook de hondenkar en kaasbrik zien we terug. Maar door de afwezigheid van autoverkeer was het straatbeeld van honderd jaar geleden veel rustiger en weidser dan nu. Op een van de kaarten staat een auto die misschien wel de eerste was in Woerden…
 
Foto’s van de situatie nu
De tentoonstelling is aangevuld met foto’s van bepaalde plekken, die tonen hoe de situatie nu is. Amateurfotograaf Richard Averson is speciaal voor de tentoonstelling op pad gegaan om de foto’s te maken.
 
Boodschappen
Behalve van plekken in Woerden en omgeving is een selectie gemaakt van mooie of ontroerende boodschappen op de oude kaarten. In een tijd waarin de telefoon een schaars goed was - laat staan dat men over email of sms kon beschikken - was de ansichtkaart een gebruikelijk communicatiemiddel en de handschriften, met kroontjespen geschreven, waren vaak fraai.
 
Boek
Bij de tentoonstelling wordt in beperkte oplage een boek uitgegeven met een selectie van de tentoongestelde kaarten. Het boek is in het Stadsmuseum verkrijgbaar. Mocht er meer vraag naar zijn dan er exemplaren zijn gedrukt, dan kan men een exemplaar nabestellen.
 
 
 
 

Fotoalbum van Ansichten uit Woerden


Locatie

Stadsmuseum Woerden
Kerkplein 6, 3441 BG Woerden

Over Stadsmuseum Woerden

Meer informatie over Stadsmuseum Woerden vindt u in de cultuurmap: Stadsmuseum Woerden
Bezoekadres: Kerkplein 6, 3441 BG Woerden
Contact: Arja van Veldhuizen (manager) | tel: 0348-481057 | e-mail: contact@stadsmuseumwoerden.nl